Телефоны

044-581-15-67,  044-537-63-62

с 9:00 до 17:30 (Сб, Вс - выходной)

Мікробіологія з технікою мікробіологічних досліджень, вірусологія та імунологія: підручник (ВНЗ І—ІІІ р. а.) / В.А. Люта, О.В. Кононов

Мікробіологія з технікою мікробіологічних досліджень, вірусологія та імунологія: підручник (ВНЗ І—ІІІ р. а.) / В.А. Люта, О.В. Кононов

В наличии
230 грн
Авторы: Вера Антоновна Лютая, Александр Викторович Кононов
Гриф: утверждено МОЗ Украины
Аудитория: для студентов высших медицинских учебных заведений I—ІІІ уровней аккредитации по специальностям «Лабораторное дело», «Медико-профилактическое дело», «Сестринское дело», «Лечебное дело», «Акушерское дело»
Издательство: Всеукраинское специализированное издательство «Медицина»
Язык: украинский
Год: 2017
Количество страниц: 576
ISBN: 978-617-505-434-5
ВСИ «Медицина»

Описание книги Мікробіологія з технікою мікробіологічних досліджень, вірусологія та імунологія: підручник (ВНЗ І—ІІІ р. а.) / В.А. Люта, О.В. Кононов

У підручнику на сучасному науковому рівні описано властивості основних збудників інфекційних захворювань, особливості епідеміології, патогенезу і клінічної картини цих захворювань, механізму формування патологічних процесів та імунологічних реакцій з боку макроорганізму, а також відбору патологічного матеріалу та умови транспортування. Особливу увагу приділено методам лабораторної діагностики, які описано з урахуванням методичних вказівок та інструкцій, затверджених наказами МОЗ України, а також Державних санітарних норм і правил.
Для студентів вищих медичних навчальних закладів I—III рівнів акредитації зі спеціальностей «Лабораторна справа», «Медико-профілактична справа», «Сестринська справа», «Лікувальна справа», «Акушерська справа».

Содержание книги Мікробіологія з технікою мікробіологічних досліджень, вірусологія та імунологія: підручник (ВНЗ І—ІІІ р. а.) / В.А. Люта, О.В. Кононов

Від авторів | Допущені скорочення | ЧАСТИНА І. Спеціальна мікробіологія | Патогенні коки | Грампозитивні коки | Стафілококи | Стрептококи | Пневмококи | Ентерококи | Грамнегативні коки | Менінгококи | Гонококи | Родина кишкових бактерій (ентеробактерії) | Ешерихії | Сальмонели | Черевний тиф і паратифи А і В | Збудники харчових токсикоінфекцій | Шигели | Кампілобактерії. Хелікобактер | Умовно­патогенні бактерії. Методи діагностики дисбактеріозу | Клебсієли | Протей | Iєрсинії | Синьогнійна паличка | Збудники особливо небезпечних інфекцій | Холерні вібріони | Збудник чуми | Збудник туляремії | Збудники бруцельозу | Збудник сибірки | Бордетели | Коринебактерії дифтерії | Лістерії | Мікобактерії туберкульозу | Мікобактерії лепри | Легіонели | Патогенні анаероби | Клостридії | Збудник правця | Збудник ботулізму | Збудники газової гангрени | Патогенні бактероїди | Патогенні спірохети | Трепонеми | Борелії | Збудники поворотного тифу | Збудник системного кліщового бореліозу | Лептоспіри | Рикетсії | Збудник епідемічного висипного тифу | Збудник ендемічного висипного тифу | Збудник гарячки Ку | Хламідії | Мікоплазми | Актиноміцети | Патогенні гриби | Збудники поверхневих мікозів | Збудники кандидозів | Віруси | Віруси — збудники гострих респіраторних вірусних інфекцій | Ортоміксовіруси | Параміксовіруси | Віруси парагрипу | Вірус епідемічного паротиту | Вірус кору | Респіраторно­синцитіальний вірус | Аденовіруси | Вірус краснухи | Віруси — збудники гострих кишкових інфекцій | Вірус поліомієліту | Віруси Коксакі | Віруси ECHO | Віруси гепатитів | Вірус гепатиту А | Вірус гепатиту В | Вірус гепатиту С | Вірус гепатиту Е | Вірус гепатиту D | Герпесвіруси | Віруси простого герпесу | Вірус вітряної віспи | Цитомегаловірус | Вірус Епштейна—Барр | Вірус кліщового енцефаліту | Вірус сказу | Ретровіруси | Вірус імунодефіциту людини | Клінічна мікробіологія | Санітарна мікробіологія | Література | ЧАСТИНА ІІ. Практичні заняття | Практичне заняття № 25. Стафілококи. Стрептококи. Виготовлення поживних середовищ, відбір патологічного матеріалу, проведення первинного посіву | І. Виготовлення поживних середовищ — ЖСА і КА | ІІ. Відбір патологічного матеріалу для дослідження, заповнення направлення, підготовка матеріалу до транспортування та дослідження | ІІІ. Проведення первинного посіву патологічного матеріалу на поживні середовища | ІV. Вивчення схеми лабораторного дослідження з метою виявлення та ідентифікації стафілококів. | Практичне заняття № 26. Стафілококи. Стрептококи. Виділення чистої культури стафілококів. Вивчення етапів ідентифікації стрептококів | І. Визначення колоній стафілококів і стрептококів за їх культуральними ознаками; вивчення культуральних властивостей мікроорганізмів на цукровому бульйоні | ІІ. Визначення морфології та тинкторіальних властивостей стафілококіві стрептококів | ІІІ. Виділення чистої культури стафілококів | ІV. Вивчення схеми лабораторного дослідження з метою виявлення та ідентифікації S. pyogenes | Практичне заняття № 27. Стафілококи. Стрептококи. Ідентифікація культури стафілококів | І. Вивчення культуральних властивостей стафілокока на скошеному МПА, перевірка чистоти культури | ІІ. Визначення ферментативних властивостей стафілококів | ІІІ. Посів культури стафілокока з метою визначення його фаговаріанту | ІV. Посів культури стафілокока з метою визначення чутливості до антибіотиків. | V. Ознайомлення зі схемою лабораторного дослідження з метою виявлення та ідентифікації S. pneumonіae | Практичне заняття № 28. Менінгококи. Гонококи | І. Проведення обліку та оформлення результатів ідентифікації стафілококів. | ІІ. Виготовлення поживних середовищ для культивування менінгококів. | ІІІ. Відбір патологічного матеріалу з носоглотки у разі підозри на менінгококову інфекцію, ознайомлення з методикою взяття спинномозкової рідини | ІV. Проведення первинного посіву матеріалу, створення умов для культивування менінгокока | V. Виявлення менінгококів у препаратах за їх морфологічними та тинкторіальними властивостями | VІ. Ознайомлення зі схемою лабораторної діагностики менінгококової інфекції | VІІ. Виявлення гонококів у препаратах за їх морфологічними та тинкторіальними властивостями | VІІІ. Ознайомлення зі схемою лабораторної діагностики гонореї | Практичне заняття № 29. Модульний контроль з тем «Загальна мікробіологія» та «Патогенні коки»(орієнтовна методика проведення підсумкового заняття) | І. Проведення тестового контролю | ІІ. Проведення контролю практичних навичок, розв’язування ситуаційних задач. | Практичне заняття № 30. Ешерихії. Відбір патологічного матеріалу, посів, первинна ідентифікація ешерихій | І. Виготовлення поживних середовищ для культивування ешерихій. | ІІ. Відбір фекалій для дослідження, їх посів на диференціально­діагностичні середовища. | ІІІ. Проведення первинної ідентифікації ешерихій, виділення чистої культури діареєгенних E. colі | ІV. Вивчення схеми виділення та ідентифікації діареєгенних E. colі | Практичне заняття № 31. Ешерихії. Визначення роду, виду, сероваріанту ешерихій | І. Проведення обліку росту культури на середовищі первинної ідентифікації | ІІ. Пересівання культури з середовища первинної ідентифікації на середовища мінімального диференціюючого ряду. | ІІІ. Проведення серологічної ідентифікації культури | Практичне заняття № 32. Сальмонели. Проведення бактеріологічного дослідження | І. Облік результатів посіву ешерихій на середовищах короткого диференціюючого ряду і результатів РА | ІІ. Ознайомлення з правилами відбору патологічного матеріалу для бактеріологічного дослідження на різних стадіях хвороби сальмонельозної етіології | ІІІ. Посів патологічного матеріалу на середовища первинного посіву | ІV. Відбір підозрілих колоній, їх пересівання на комбіноване середовище первинної ідентифікації | V. Вивчення біохімічних властивостей сальмонел | VІ. Визначення антигенної структури сальмонел | VІІ. Вивчення схеми виділення та ідентифікації сальмонел | Практичне заняття № 33. Сальмонели.Фаготипування сальмонел черевного тифу | І. Визначення культуральних і ферментативних властивостей сальмонел на середовищах (облік результатів попередніх посівів) | ІІ. Ознайомлення з принципом фаготипування S. typhі | ІІІ. Підготовка культури S. typhі і чашок Петрі з МПА до фаготипування | IV. Проведення посіву культури, нанесення фагів | V. Ознайомлення з методикою оцінювання результатів фаготипування | Практичне заняття № 34. Сальмонели. Серологічна діагностика черевного тифу, паратифів А і В та бактеріоносійства | І. Облік результатів фаготипування культури S. typhі | ІІ. Ознайомлення з особливостями серологічного методу діагностики захворювань сальмонельозної етіології | ІІІ. Ознайомлення з видами та формою випуску діагностикумів | ІV. Постановка реакції аглютинації Відаля | V. Постановка реакції Vі-гемаглютинації | Практичне заняття № 35. Шигели. Виділення та ідентифікація культури | І. Виготовлення диференціально­діагностичних середовищ з антибіотиком і без нього | ІІ. Посів фекалій на виготовлені поживні середовища | ІІІ. Вивчення культуральних, морфологічних і тинкторіальних властивостей шигел | ІV. Визначення ферментативних властивостей шигел на середовищі первинної ідентифікації (Ресселя або Олькеницького) | V. Визначення належності культури до роду Shіgella | VІ. Визначення чутливості виділеної культури до антибіотиків | Практичне заняття № 36. Шигели. Визначння виду шигел. Серологічна діагностика шигельозу | І. Визначення ферментативних властивостей шигел на середовищах мінімального диференціюючого ряду | ІІ. Проведення серологічної ідентифікації шигел | ІІІ. Визначення чутливості виділеної культури до антибіотиків, формулювання відповіді | ІV. Ознайомлення зі схемою виділення та ідентифікаціїї шигел | V. Ознайомлення з принципами проведення серологічної діагностики шигельозу та бактеріоносійства | Практичне заняття № 37. Умовно­патогенні бактерії. Виявлення дисбактеріозу кишечнику | І. Підготовка фекалій до дослідження | ІІ. Проведення посіву фекалій методом розведення | ІІІ. Посів фекалій спрощеним методом Гоулда | ІV. Оцінювання результатів дослідження | Практичне заняття № 38. Модульний контроль з тем: «Ентеробактерії. Умовно­патогенні бактерії. Дисбактеріоз» | І. Перевірка теоретичних знань | ІІ. Проведення контролю практичних навичок, розв’язування ситуаційних задач | Практичне заняття № 39. Холерні вібріони | І. Виготовлення 1 % пептонної води та агару лужного | ІІ. Ознайомлення з правилами відбору патологічного матеріалу у хворого або особи, підозрілої щодо захворювання на холеру, для бактеріологічного дослідження. Посів фекалій на виготовлені поживні середовища | ІІІ. Вивчення культуральних, морфологічних і тинкторіальних властивостей культури холерних вібріонів | ІV. Проведення орієнтовної РА з імунними протихолерними аглютинуючими діагностичними сироватками («О», «RO» та О139), оформлення результатів | V. Ознайомлення з методикою використання систем індикаторних паперових (СІП) для ідентифікації вібріонів | VI. Ознайомлення зі схемою виділення та ідентифікації холерних вібріонів | VII. Ознайомлення з прискореними методами діагностики холери | Практичне заняття № 40. Збудники чуми та туляремії | І. Ознайомлення з режимом роботи лабораторії ОНІ | ІІ. Ознайомлення з типами протичумних костюмів і правилами їх використання | ІІІ. Визначення морфології та тинкторіальних властивостей збудників чуми і туляремії у мікропрепаратах | ІV. Проведення розгорнутої РА для серологічної діагностики туляремії | V. Складання схеми виділення та ідентифікації збудників чуми і туляремії | Практичне заняття № 41. Збудники бруцельозу, сибірки | І. Визначення морфології та тинкторіальних властивостей збудників бруцельозу і сибірки у мікропрепаратах | ІІ. Проведення орієнтовної РА Хеддльсона для діагностики бруцельозу | ІІІ. Проведення розгорнутої РА Райта для серологічної діагностики бруцельозу | ІV. Складання графічної схеми виділення та ідентифікації збудників бруцельозу | V. Проведення РП за Асколі з метою виявлення антигену збудника сибірки | VІ. Складання графічної схеми виділення та ідентифікації збудника сибірки | Практичне заняття № 42. Бордетели | І. Відбір патологічного матеріалу для дослідження у разі підозри на коклюш | ІІ. Проведення первинного посіву на середовища КВА та Борде—Жангу | ІІІ. Вивчення культуральних властивостей бордетел | IV. Визначення морфології та тинкторіальних властивостей бордетел у мікропрепаратах, виділення їх чистої культури | V. Проведення посіву з метою визначення біохімічних властивостей бордетел | VІ. Визначення антигенної структури бордетел | VІІ. Складання графічної схеми виділення та ідентифікації культури бордетел | VІІІ. Ознайомлення з препаратами вакцин АКДП і АаКДП | Практичне заняття № 43. Коринебактерії дифтерії. Виготовлення поживних середовищ, відбір та первинний посів патологічного матеріалу. Проведення первинної ідентифікації культури | І. Виготовлення поживних середовищ — КА, КТА та сироваткового агару | ІІ. Відбір патологічного матеріалу, заповнення направлення, підготовка матеріалу до транспортування | ІІІ. Проведення первинного посіву патологічного матеріалу | IV. Вивчення культуральних властивостей коринебактерій, визначення морфології та тинкторіальних властивостей коринебактерій у мікропрепаратах | V. Проведення посіву матеріалу з метою виділення чистої культури коринебактерій, виявлення їх токсигенності і цистинази | VІ. Вивчення схеми виділення та ідентифікації культури коринебактерій | Практичне заняття № 44. Коринебактерії дифтерії. Вивчення ферментативної активності коринебактерій. Оцінка результатів дослідження | І. Облік результатів попередніх посівів (визначення токсигенності коринебактерій і цистинази) | ІІ. Перевірка чистоти культури коринебактерій | ІІІ. Пересів культури коринебактерій з метою вивчення біохімічних властивостей | ІV. Ознайомлення з правилами використання СІП | V. Ознайомлення з імунопрепаратами для профілактики та лікування дифтерії | Практичне заняття № 45. Мікобактерії туберкульозу | І. Облік результатів попередніх посівів | ІІ. Ознайомлення зі способами відбору патологічного матеріалу для мікробіологічного дослідження та умовами його транспортування | ІІІ. Ознайомлення з методами виявлення мікобактерій туберкульозу та із поживними середовищами для культивування мікобактерій туберкульозу | ІV. Проведення мікроскопічного дослідження мокротиння | V. Вивчення схеми бактеріологічної діагностики туберкульозу | VІ. Ознайомлення з препаратами для профілактики та лікування туберкульозу | Практичне заняття № 46. Патогенні анаероби (клостридії, бактероїди) | І. Виготовлення поживних середовищ Вільсона—Блера та КА | ІІ. Ознайомлення з правилами відбору матеріалу для дослідження з метою виявлення анаеробів. Виготовлення суспензії ґрунту для дослідження | ІІІ. Посів суспензії ґрунту на поживні середовища, створення умов для культивування анаеробів | ІV. Виявлення клостридій та бактероїдів у мікропрепаратах | V. Ознайомлення з методами виявлення токсину C. tetanі в патологічному матеріалі та бульйонній культурі | VІ. Вивчення імунологічних препаратів, які застосовують для профілактики та лікування захворювань, спричинених анаеробами | VІІ. Складання графічних схем, вивчення методів мікробіологічної діагностики захворювань, спричинених клостридіями та бактероїдами | Практичне заняття № 47. Патогенні спірохети | І. Проведення обліку результатів попередніх посівів | ІІ. Вивчення морфологічних і тинкторіальних властивостей трепонем, борелій, лептоспір | ІІІ. Вивчення методів мікробіологічної діагностики сифілісу, проведення реакції Вассерманна | ІV. Ознайомлення з методами мікробіологічної діагностики бореліозів | V. Вивчення методів мікробіологічної діагностики лептоспірозу | Практичне заняття № 48. Рикетсії. Актиноміцети. Патогенні гриби | І. Вивчення методів мікробіологічної діагностики висипного тифу | ІІ. Постановка РА для діагностики висипного тифу | ІІІ. Вивчення методів мікробіологічної діагностики гарячки Ку | IV. Ознайомлення зі способами відбору патологічного матеріалу та методами мікробіологічної діагностики захворювань, спричинених актиноміцетами, дерматоміцетами та грибами роду Candіda | V. Відбір зскрібків, виготовлення препаратів, їх мікроскопія | VI. Визначення морфологічних властивостей збудників актиномікозу, дерматомікозів і кандидозів у виготовлених препаратах | Практичне заняття № 49. Віруси | І. Ознайомлення із завданнями та особливостями режиму роботи вірусологічної лабораторії | ІІ. Ознайомлення з методами культивування вірусів, їх індикації та ідентифікації | ІІІ. Ознайомлення з методами відбору матеріалу при вірусних інфекціях, упаковкою та умовами його транспортування до лабораторії | ІV. Відбір вірусовмісного матеріалу при ГРВІ, підготовка його до транспортування | Практичне заняття № 50. Віруси | I. Вивчення властивостей вірусів, патогенезу і клінічної картини вірусних інфекцій, методів мікробіологічної діагностики хвороб, спричинених ортоміксовірусами, параміксовірусами, рабдовірусами, пікорнавірусами, арбовірусами, поксвірусами, вірусами гепатитів і ВIЛ | ІІ. Ознайомлення з Календарем щеплень і препаратами для активної та пасивної специфічної профілактики вірусних інфекцій | Практичне заняття № 51. Модульний контроль з тем: «ОНІ», «Бордетели», «Коринебактерії», «Мікобактерії», «Патогенні анаероби», «Спірохети», «Рикетсії», «Актиноміцети», «Патогенні гриби», «Віруси» | І. Перевірка теоретичних знань | ІІ. Контроль практичних навичок | ІІІ. Розв’язувння ситуаційних задач | Практичне заняття № 52. Санітарно­мікробіологічні дослідження води та напоїв | І. Ознайомлення з нормативною документацією, яка регламентує відбір, санітарно­мікробіологічні дослідження, а також гігієнічні вимоги щодо води | ІІ. Відбір проб питної води централізованого водопостачання, підготовка її до транспортування | ІІІ. Проведення посіву води з метою визначення БГКП (І етап дослідження) | IV. Проведення посіву води з метою визначення ЗМЧ | V. Ознайомлення з методикою визначення ентерококів | VI. Ознайомлення з методикою визначення колі¬фагів | VII. Ознайомлення зі схемою проведення санітарно­мікробіологічного дослідження питної води | VIII. Ознайомлення з методами відбору проб та проведення санітарно­мікробіологічного дослідження безалкогольних і слабоалкогольних напоїв | Практичне заняття № 53. Санітарно­мікробіологічне дослідження повітря | І. Облік результатів посіву води на середовища накопичення ГПС і МПА (продовження мікробіологічного дослідження питної води — ІІ етап дослідження) | ІІ. Ознайомлення з методами мікробіологічного дослідження повітря | ІІІ. Відбір проб повітря седиментаційним і аспіраційним методами | ІV. Ознайомлення зі схемою проведення та критеріями оцінювання санітарно­мікробіологічного дослідження повітря в акушерських стаціонарах | Практичне заняття № 54. Санітарно­мікробіологічне дослідження ґрунту | І. Продовження санітарно­мікробіологічного дослідження питної води (ІІІ етап дослідження) | ІІ. Облік результатів посіву повітря | ІІІ. Ознайомлення з методами санітарно­мікробіологічного аналізу та правилами відбору проб ґрунту для санітарно­мікробіологічного дослідження | IV. Підготовка проб ґрунту до санітарно­мікробіологічного дослідження | V. Проведення скороченого санітарно­мікробіологічного аналізу ґрунту | VІ. Ознайомлення зі схемою проведення та критеріями оцінювання результатів санітарно­мікробіологічного дослідження ґрунту | Практичне заняття № 55. Санітарно­мікробіологічне дослідження молока, молочних продуктів і кондитерських виробів з кремом | І. Продовження санітарно­мікробіологічного дослідження питної води (ІV етап дослідження). Облік результатів посіву ґрунту | II. Ознайомлення з нормативною документацією, що регламентує проведення санітарно­мікробіологічного контролю молока і молочнокислих продуктів, правилами відбору проб та умовами транспортування | III. Проведення санітарно­мікробіологічного дослідження молока з метою визначення у ньому БГКП і ЗМЧ | ІV. Визначення специфічної мікрофлори у молочнокислих продуктах | V. Ознайомлення з методикою якісного визначення антибіотиків і сульфаніламідних препаратів у молоці та інших продуктах харчування | VІ. Ознайомлення зі схемою санітарно­мікробіологічного дослідження молока і молочних продуктів | VІІ. Ознайомлення з особливостями проведення санітарно­ | мікробіологічного дослідження продукції дитячої молочної кухні | VIII. Ознайомлення зі схемою санітарно­мікробіологічного дослідження кондитерських виробів з кремом. Підготовка і проведення посіву крему з метою визначення БГКП, ЗМЧ (МАФАМ) та кількості коагулазопозитивних стафілококів | Практичне заняття № 56. Санітарно­мікробіологічне дослідження кулінарних і м’ясо¬ковбасних виробів | I. Облік результатів посівів молока та вершкового крему | II. Ознайомлення із загальними вимогами до якості кулінарної продукції та з нормативною документацією, що регламентує відбір проб цієї продукції, її транспортування, зберігання, а також дослідження та оцінювання якості | ІІІ. Ознайомлення з правилами відбору проб кулінарної продукції та м’ясо¬ковбасних виробів для санітарно­мікробіологічного дослідження | ІV. Ознайомлення з підготовкою проб кулінарних і м’ясних виробів до санітарно­мікробіологічних досліджень | V. Підготовка проб ковбаси до санітарно­мікробіологічного дослідження | VI. Проведення посіву проб ковбаси з метою її санітарно­мікробіологічного дослідження | VII. Ознайомлення з методикою визначення БГКП методом НВЧ (найбільш вірогідного числа) | VIII. Ознайомлення зі схемою проведення санітарно­мікробіологічного дослідження кулінарних і м’ясо¬ковбасних виробів | Практичне заняття № 57. Санітарно­мікробіологічне дослідження консервів | I. Облік результатів посівів м’ясо¬ковбасних виробів | II. Ознайомлення з визначенням і класифікацією консервів | ІІІ. Ознайомлення з НД, що регламентує відбір проб, методи дослідження та оцінювання якості банкових консервів | IV. Ознайомлення з правилами відбору проб банкових консервів для санітарно­мікробіологічного дослідження | V. Підготовка банкових консервів до проведення санітарно­ | мікробіологічного дослідження | VІ. Проведення санітарно­мікробіологічного дослідження банкових консервів на їх промислову стерильність | VІІ. Ознайомлення з методикою оцінювання якості банкових консервів | Практичне заняття № 58. Санітарно­мікробіологічне дослідження хірургічного та перев’язувального матеріалу на стерильність | І. Облік результатів посівів банкових консервів | ІІ. Ознайомлення з НД, яка регламентує санітарно­мікробіологічний контроль у лікувально-профілактичних закладах | ІІІ. Ознайомлення з правилами підготовки та відбору проб на стерильність | IV. Проведення санітарно­мікробіологічного дослідження хірургічного матеріалу на стерильність | V. Облік результатів дослідження, оформлення відповіді | Практичне заняття № 59. Санітарно­мікробіологічне дослідження змивів з рук та обладнання. Мікробіологічний контроль за якістю дезінфекції | I. Облік результатів посівів на стерильність | ІІ. Ознайомлення з НД, яка регламентує проведення санітарно­ | мікробіологічного обстеження об’єктів довкілля методом змивів і контроль якості дезінфекції | ІІІ. Ознайомлення з методами відбору змивів з різних об’єктів, правилами оформлення супровідної документації та умовами транспортування змивів до лабораторії | ІV. Ознайомлення з методами контролю якості дезінфекції | V. Відбір змивів з рук і лабораторного стола, проведення посівів з метою визначення мікробного забруднення | Практичне заняття № 60. Модульний контроль з теми: «Санітарна мікробіологія» | І. Облік результатів попереднього посіву | II. Проведення модульного контролю | Короткий словник термінів

Авторы книги Мікробіологія з технікою мікробіологічних досліджень, вірусологія та імунологія: підручник (ВНЗ І—ІІІ р. а.) / В.А. Люта, О.В. Кононов

В.А. Люта, О.В. Кононов

Характеристики книги Мікробіологія з технікою мікробіологічних досліджень, вірусологія та імунологія: підручник (ВНЗ І—ІІІ р. а.) / В.А. Люта, О.В. Кононов

Издательство: Всеукраинское специализированное издательство «Медицина»
Форма: печатная книга (издание)
Вид: учебник
Язык: украинский
Год: 2017
Количество страниц: 576
Обложка: твердая
Формат: 70х100/16
Вес: 912 г

ISBN: 978-617-505-434-5

Добавить отзыв

Введите символы: *
captcha
Обновить

Нужно купить книгу Микробиология с техникой микробиологических исследований, вирусология и иммунология: учебник (ВУЗ I—III ур. а.) / В.А. Лютая, А.В. Кононов (на украинском языке)? Вы обратились по адресу. Ведь www.medpublish.com.ua — это официальный сайт и интернет магазин Всеукраинского специализированного издательства (ВСИ) «Медицина», где можна получить информацию (фото, содержание, описание, авторы, отзывы, характеристики, цена) о выпущенной издательством литературе, бесплатно читать онлайн и скачать (загрузить) фрагменты книг, а также быстро и недорого их приобрести.
Чтобы заказать книги через сайт ВСИ «Медицина», не нужно прилагать больших усилий. Это можно сделать дешево и просто. Закажите доставку в любой город по Украине: Киев, Харьков, Николаев, Сумы, Винница, Кременчуг, Чернигов, Черкассы, Запорожье, Кировоград, Луганск, Тернополь, Полтава, Ивано-Франковск, Луцк, Ужгород, Ровно, Черновцы, Днепропетровск, Житомир, Хмельницкий, Херсон и другие города. Если у Вас возникли вопросы, наши менеджеры помогут: тел. (044) 537-63-62, 581-15-67.